Възможни проблеми при бременност

За жената

Четиридесет седмици гледате, как тялото се променя, напълнявате. Вие сте поразени, вбесени и болни едновременно. Трудно ходите, неудобно Ви е, по цял ден Ви се гади, но знаете, че носите живот!


Но! Един ден ще намерите своя портрет в килера, докато сте била бременна, с дадпис на коремчето… На снимката ще имате криви крака, квадратна глава, плитки с големината на слънцето, кривогледство и нос на бузата. Целувате снимката и решавате, че си е струвало.

БЕЗСЪНИЕТО ПО време на БРЕМЕННОСТ и невъзможността да се намери най-удобната поза за сън са често срещани при бременните жени.
Предпазни мерки за предотвратяване на безсъние по време на бременност: НЕ ИГРАЙТЕ компютърни игри през деня и ПРЕДИ СПАНЕ, не работете на компютъра (включително търсене на информация в Интернет). ИЗКЛЮЧВАНЕ на гледане на агресивни, проблемни, новинарски и социални предавания, филми. В някои случаи четенето на книги и списания има хипнотичен и успокояващ ефект.
НЕ ПЛАНИРАЙТЕ следващия ден преди лягане, не мислете за важен разговор, бизнес моменти, НЕ ПОМНЕТЕ ежедневните оплаквания. Заспивайте с чувство на вътрешна хармония и благодарност за Чудото, растящо във вас…
НЕ яжте обилно преди лягане. Можете да изпиете половин чаша топло мляко. Практикувайте техники за релаксация.
В повечето случаи разходка преди лягане, последвана от топъл душ, това е ПЕРФЕКТНО РЕШЕНИЕ.
Проветрете спалнята си преди лягане и през целия ден. Температурата на въздуха в стаята по време на сън не трябва да надвишава 19°C.
Анализирайте РЕГЛАМЕНТА НА ДЕНЯ: ставайте не по-късно от 8.00, дневният сън трябва да бъде не по-късно от 16.00 и не повече от 40 минути, лягане не по-късно от 22.30. Важно е да „НЕ СЕДЯТЕ“ и да спите в периоди на биологичен спад: 21.50-22.00, 22.25-22.35 при първите признаци на сънливост. За ролята на съня по време на бременност в подробности…
Безсънието по време на бременност често изчезва, след като тези проблеми по време на бременността бъдат разрешени.
Разширени вени по време на бременност. Разширените вени по време на бременност се причиняват от хормонално предизвикано (поради хормонални промени) намаляване на тонуса на венозната стена, увеличаване на обема на циркулиращата кръв и притискане на тазовите вени от бременната матка, долната празна вена ( през които изтича кръв от краката).
Така самата бременност е фактор, предразполагащ към разширени вени. Разширените вени МОГАТ ДА БЪДАТ около ануса (външни хемороиди), по краката, в областта на срамните устни и в малкия таз.

ХЕМОРОИДИ ПРИ БРЕМЕННОСТ. Хемороидите са разширени вени на ректума. Хемороидите по време на бременност възникват поради влошаване на изтичането на кръв поради притискане на вените от бременната матка.
Мерки за предотвратяване на хемороиди по време на бременност: всяка сутрин правете САМОМАСАЖ НА АНУСА (леко масажирайте по посока на часовниковата стрелка, за да направите ануса еластичен и да намалите изпъкналите вени) и заемайте позиция коляно-лакът 6-8 пъти на ден за 1-2 минути.
Консултирайте се с нашия акушер-гинеколог относно особеностите при извършване на самомасаж на ануса.

ГЛАВОБОЛИЕ ПО време на БРЕМЕННОСТ. Обикновено се появява след 12 седмици от бременността и често се причинява от повишен кръвен обем и действието на хормона прогестерон (прогестеронът допринася за нормалния тонус на матката, като по този начин се поддържа бременност, но в същото време причинява задържане на течности в тялото).
Мерки за предотвратяване на главоболие по време на бременност: преди да приемете лекарства за облекчаване (спиране) на главоболие, ИЗМЕРЕТЕ кръвното налягане, измийте лицето си с хладка вода, направете САМОМАСАЖ на скалпа и шийно-шийната зона. Ако няма ефект, консултирайте се с нашия акушер-гинеколог.
Ако главоболието по време на бременност е чести и болезнени, особено през последните 3 месеца от бременността, СЪОБЩЕТЕ за това на Вашия лекар.
СВЪРТОВОЙНЕ ПО време на БРЕМЕННОСТ. Много фактори могат да причинят виене на свят при бременна жена: ниско кръвно налягане, периодично ниска кръвна захар поради глад, пребиваване в задушна стая, престой на краката или по гръб за дълго време, внезапна промяна в позицията на тялото, напр. , когато внезапно станете от стол, диван .
Предпазни мерки за предотвратяване на световъртеж по време на бременност: Ежедневно ИЗМЕРВАТЕ кръвното си налягане; яжте често (5-6 пъти на ден), на малки порции. Носете бисквити, овесени бисквити, плодове; НЕ допускайте появата на изразено чувство на глад.
Опитайте се да напуснете задушното помещение или транспорт на най-близката спирка възможно най-скоро. Ако това не е възможно, ИНФОРМИРАЙТЕ на висок глас другите, че сте бременна и се чувствате зле.

ДИСКОМФОРТ В ТАЗА по време на бременност е често срещано явление. Нарастващата матка разтяга връзките, които са фиксирани (прикрепени) към стените на таза, сакрума, пикочния мехур и оказва натиск върху околните органи и тъкани.

ХЪЛЦАНЕ В ФЕТУСА. Хълцането в плода се усеща под формата на продължителни ритмични монотонни движения в матката. По правило хълцането на плода се появява след 24 седмици от бременността на фона на хипотермия на корема. Хипотермия на корема може да възникне след вземане на душ, плуване в басейна, морето, езерото и просто „без причина“ дори през горещото лято!

При проблемно забременяване можете да прочетете тази статия.

И така, дано да сме Ви помогнали! Успешна бременност и да споделите в коментар, дали статията Ви е била полезна!

Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment