Уеб дизайн & SEO

Ако търсите направата на сайтове, то ние, екипът на дигитална агенция Висео сме на Ваше разпопложение!

WordPress бързо превзе интернет: в момента има около 60% от пазара на CMS. Той е толкова широко разпространен, че може да се счита за глобална уеб платформа: около една трета от всички сайтове в Интернет използват WordPress.

Статични срещу динамични уебсайтове – каква е разликата?


Въпреки че броят на динамичните сайтове нараства в наши дни, невъзможно е да се каже от пръв поглед дали сайтът, който посещавате, е статичен или динамичен.

Примери за статични сайтове
На пръв поглед можете да приемете, че сайтът е статичен, ако например съдържа една или малък брой страници, или например е сайт визитка на фирма и информацията в него никога не се променя или е актуализира се много рядко, ако няма такива функции като например коментиране или регистрация и т.н.

Всъщност само човек, който е добре запознат с уеб разработката, може да актуализира статичен сайт, тъй като той няма административен панел, така че всички актуализации на сайта ще трябва да се извършват чрез неговия изходен код.

Статичните сайтове са по-евтини и заемат по-малко място на хостинг, поради което много малки компании все още ги предпочитат пред динамичните сайтове.

Така че можем да видим предимствата на статичните сайтове:

Те са прости и бързи за развитие.
Евтини за разработка и по-малко натоварване на хостинга.
Наред с предимствата има и недостатъци на статичните сайтове:

За актуализиране на сайта е необходим опит в уеб разработката.
За да актуализирате и най-малкия детайл на такъв сайт, ще трябва или сами да се задълбочите в кода, или, ако не познавате HTML и CSS, ще трябва всеки път да използвате услугите на уебмастър.

„Стагнация“ на съдържанието.
Поради факта, че съдържанието на такъв сайт се актуализира много рядко, съдържанието в тях „застоява“, това има много неблагоприятен ефект върху трафика и популяризирането на сайта в търсачките. Разбира се, можете да рекламирате такъв сайт, но най-вече по платени начини.

Нашият екип разработва проекти предимно на WordPress и Joomlа, но е в готовност да разработи и проект по индивидуална поръчка!

Примери за динамични сайтове


От друга страна, динамичните сайтове могат да струват много повече, особено ако са разработени от нулата. Освен това хостингът ще бъде малко по-скъп, тъй като ще трябва да свържете допълнителни функции. Но многобройните предимства на динамичните сайтове повече от покриват тези недостатъци.

Динамичният уеб сайт дава възможност на своя собственик да актуализира и добавя съдържание към сайта си много лесно. Например, новини и събития могат да се добавят през административния панел в самия браузър, без да е необходимо да се редактират кодови файлове.

Възможностите на един динамичен уебсайт са ограничени само от нашето въображение.

Примери за динамични сайтове са сайтове, базирани на системи за управление, онлайн магазини, сайтове за обяви, форуми, сайтове с възможности за клиенти и посетители да оставят отзиви, коментари, да качват файлове и др.

Предимства на динамичните сайтове:

По-функционален сайт.
Много по-лесно за актуализиране.
Постоянното актуализиране има положителен ефект върху промоцията на уебсайта и води до повече посетители.
Такъв сайт помага на собственика си да събере общност от посетители около себе си и дава много повече възможности да комуникира с аудиторията си и да направи сайта си по-интересен за посетителите чрез различни функции.


Финални думи


И така, виждаме, че перспективите за развитие на динамичен сайт са много по-големи, отколкото на статичен сайт, въпреки факта, че може да отнеме повече време, за да оживее такъв сайт.

Все повече хора осъзнават безспорното предимство на динамичните сайтове и затова все повече от тях се появяват в мрежата.

Но от друга страна всичко зависи от това какво конкретно ви трябва, ако имате нужда например от едностраничен сайт, през който ще продавате някакъв продукт, или сайт визитка от 1 до 5-6 страници, които вие не Ако планирате постоянно да актуализирате, тогава естественото решение е да се придържате към статичен сайт.

Ако искате вашият проект постоянно да се развива и да се изпълва със съдържание, тогава, разбира се, имате нужда от динамичен уеб сайт, както и от дигитална агенция, която да Ви го разработи! За бърза връзка с такава, можете да ползвате контактните данни от изображението по-долу:

Сподели с приятели
Рекламна агенция