Техническа поддръжка на сайтове

SEO оптимизация

На всеки три години в дигиталната среда се случват събития, които водят до многобройни прогнози за промени в хода на развитието на тази среда. В ерата на формирането на пазара за системи за управление на съдържанието, експертите (и не толкова) предсказаха криза за разработчиците – казват, че кой ще има нужда от тях, когато всеки потребител на компютър може да попълни и разработи всеки сайт? Всъщност се оказа различно.

Ето защо се появиха социалните мрежи и информационното поле отново беше изпълнено с прогнози, че всички и всичко ще отиде в тези социални мрежи – те казват, че ще заменят лични и корпоративни сайтове и ще бъде възможно да се купуват там. За някои интернет наистина се е сринал до Facebook, но сайтовете не са изчезнали. По-късно се появиха мобилни приложения, а след това и ботове… Основната идея обаче е, че уебсайтовете не са изчезнали, разработчиците все още се търсят, задачите се развиват. Същият „цифров“ в по-голямата си част е просто разнообразие от уеб ресурси.

Техническа поддръжка на сайтове
В 90% от първите дискусии с клиент относно техническата поддръжка изскача любопитна подробност: хората не знаят какво е това. В 70% от случаите се оказва, че предишните изпълнители са предавали обикновените функции на всеки хостинг като техническа поддръжка – например създаване на резервни копия на сайтове. И те не се поколебаха да вземат пари от клиента всеки месец за това! Друг много често срещан елемент в оценките за поддръжка е „мониторинг на здравето на сайта“. Тези, които пишат това в списъка с произведения, могат лесно да бъдат вкарани в ступор от въпроса: как се извършва този мониторинг?

И така, какво представлява поддръжката на сайтове? Това са дейности за актуализиране на системата за управление на сайта и нейните модули; актуализиране на библиотеки, плъгини или актуализиране на техните версии. Това са работите, които в зависимост от обекта могат да се извършват периодично и без заявка от клиента.

Какъв вид работа се извършва по заявка? Да вземем за пример голям онлайн магазин. Ако и ние сме участвали в разработването му, това означава, че горните „създаване на резервни копия“ и „мониторинг на здравето“ се извършват автоматично и без участието на изпълнителя или клиентския екип. Също така, например, ние вземаме предвид, че сайтът е създаден на модерна система за управление, неговите модули са правилно конфигурирани и тествани. И така, работете за поддръжка на онлайн магазина по искане на клиента:

  • Промяна и настройка на системи за приемане на плащания, методи за доставка;
  • Промяна на параметрите на интеграция с 1C;
  • Интеграция със системи на трети страни и CRM;
  • Оформление и дизайн на новопоявяващи се страници, формуляри, филтри и др.;
  • Програмиране на промоции, „правила на кошницата“ и други сходни

Информационна поддръжка на сайта
Какво, по примера на същия онлайн магазин, се прави по отношение на съдържанието?

  • Добавяне и редактиране на всички видове описания на продукти, технически спецификации в съответствие със стратегията за промоция;
  • Писане на прессъобщения;
  • Създаване, подбор на илюстрации, публикуване на видео.

Характеристики на техническата поддръжка на сайтове


Всеки екип има свои собствени характеристики: цена на един час, минимално количество работа за започване, закръгляване на времето, отстъпки за обем. Поддръжката на сайта се продава като всеки друг вид работа – колкото по-голям е обемът, толкова по-евтино. Не е изненадващо, тъй като обемният набор от задачи се решава наведнъж, тоест няма разсейване, прекъсвания, необходимост да се рови в същността отново и отново, както е при нова задача след дълга почивка . В същото време спешните задачи, които изискват незабавна реакция, са нормални, когато са на по-висока цена – понякога двойно по-висока. Това се дължи на необходимостта от спешно преминаване на специалист от един проект към друг, което, разбира се, се отразява на времето на текущите задачи. За да се оптимизира този процес и да не се разваля икономиката, студиата излизат от ситуацията по различни начини, но най-често това помага за преизчисляване на разходите за спешни задачи.

Повече за техническата поддръжка на сайтове можете да научите, ползвайки следните ресурси:

Линк 1, Линк 2, Линк 3.

Желаем Ви успех!

Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment