Вътрешни линкове – как да ги използваме за SEO

SEO оптимизация

Добри практики за изграждане на вътрешни връзки

Сега е време да преминем към подробностите. Как създавате вътрешни връзки? Кой е най-добрият начин да качите най-много тегло?

Първо трябва да направите две неща:

Писмено съдържание на сайта: дори да имате една статия, това е добре. Това е отправната точка. Ако нямате писмено съдържание, но искате да го създадете, то подгответе такова.
Постоянно писане на ново съдържание за сайта: За да бъдат ефективни вътрешните връзки, е важно да следвате редовен график за публикуване.
Е, нека да преминем към този въпрос.

Линк Билдинг услуги от дигитална агениця Висео

Връзка към и от страници с много съдържание
Най-добрите вътрешни връзки са тези, които водят от една статия към друга. Това създава силна вътрешна структура на връзки дълбоко в сайта.

Ако архитектурата на сайта е добра, ще имате достатъчно връзки към основните страници като начална страница, страница за информация, страница за контакти и т.н.

Нямате нужда от повече връзки към тези страници.

Очевидно е, че ако се опитвате да увеличите реализациите със страница за регистрация или целева страница и възможността е добра за това, свържете се към тази страница.

В по-голямата си част препоръчваме да създавате връзки в дълги статии. Това автоматично и естествено разширява връзките на сайта.

Създавайте връзки с anchor текст
Кои вътрешни връзки работят най-добре?

Просто е: връзки с описателен anchor текст.

Какво имаме предвид под описателен anchor текст?

Познат ли ви е този термин? Анкърният текст е дума или думи, които препращат към друга страница. Те обикновено се показват на читателя като син текст.

Вътрешните връзки трябва да съдържат anchor текст, но не какъвто и да е текст. Включете фрази, които описват към какъв материал води връзката.

Ето няколко примера за силен anchor текст.

Ако искате да поставите връзка към статия за десетте най-важни SEO техники, можете да го направите по следния начин:

Ето някои важни SEO техники, които трябва да използвате.

Ако искате да поставите връзка към статия за актуализацията на Google Hummingbird, можете да го направите по следния начин:

Актуализацията на алгоритъма на Google добавя нови възможности за машинно обучение.

Всеки от тези примери свързва предмета на връзката със съответните фрази. Първият текст съдържа „важни SEO техники“, което е предмет на статията, към която сте дали връзка. Вторият котвен текст съдържа фразата „Добавена е актуализация на алгоритъма на Google“, а свързаната статия съдържа информация за Google, Hummingbird, алгоритми и актуализации.

Ето три неща, които не трябва да правите с вътрешни връзки:

 • Не се опитвайте да съпоставите анкорния текст точно с целта на връзката. Тази техника, известна като „точно съвпадение на котвен текст“, е свързана с наказанията за SEO в актуализацията на Penguin. Днешните търсачки са чувствителни към редовното използване на анкорен текст с точно съвпадение, тъй като той обикновено не се намира в съдържанието. Изглежда неестествено, но наистина е така.
 • Не използвайте фрази като „щракнете тук“. Това не добавя стойност. Анкорният текст трябва по някакъв начин да е свързан със страницата, към която води връзката.
 • Не свързвайте повече от една оферта. Параграф с хипервръзка изглежда грозен и създава неудобство за потребителите. За котвения текст на вътрешна връзка вземете само няколко думи или фрази.

Добавете подходящия брой връзки към страницата
Когато пишете нова статия, трябва да включите пет или повече връзки към стари статии. Това е наистина важно за вашата вътрешна стратегия за свързване и за това как търсачките валидират и класират вашето съдържание.

Защо?

Сайтовете имат параметър „оценка за свежест на съдържанието“, който Google определя и използва като част от своя алгоритъм за класиране.

Проверката на стари страници с нова връзка помага да се увеличи вероятността от по-добро класиране в SERPs. В очите на търсачките читателите, които кликват върху вашите вътрешни връзки, всъщност „освежават“ старо съдържание, показвайки, че то все още е актуално.

Внимавайте обаче да не претоварвате съдържанието си с връзки.

Според  нас, както и според много други експерти роботите на търсачките имат ограничение от 150 връзки на страница. След това те спират да обхождат съдържанието.

Спамът на страница с връзки може да повлияе негативно на SEO.

Задължително добавяйте линкове, но не прекалявайте. Това ще помогне както на роботите, така и на потребителското изживяване.

Актуализирайте старите статии с нови вътрешни връзки

Ще извлечете максимума от вътрешните си връзки, ако ги комбинирате с друг SEO метод, обновявайки старо съдържание.

Когато актуализирате старо съдържание, роботът на Google го вижда отново, индексира го повторно и може да повиши класирането му в SERPs.

Винаги препоръчваме редовно да актуализирате стари статии в блога.

Ето една добра техника:

 • Добавете нов параграф в началото, обясняващ актуализациите.
 • Добавете няколко параграфа с допълнителна или актуализирана информация.
 • Премахнете или заменете остарелите статистики или информация.
 • Добавете някои нови вътрешни връзки към новосъздадено съдържание.
 • Добавете връзки, където има смисъл и е полезно.
 • Не забравяйте, че вътрешните връзки не са само за свързване на ново съдържание към старо съдържание. Това също е връщане към старо съдържание и създаване на вътрешни връзки, които водят до нови статии.

Правейки това, вие постигате две неща.

 • Свързването актуализира старото съдържание, което подобрява класирането му.
 • Свързването създава вътрешна връзка между установена страница на уебсайт и нова страница.

Хареса ли Ви прочетеното до този момент? Препоръчаме Ви добре да разгледате въртешното линкване на дигитална агенция Висео, вероятно ще забележите, че доста от препоръките, за които сме споменали по-горе, ги използваме.

Добавете връзки, където има смисъл

Сега, след като научихте толкова много за вътрешните връзки, вероятно се чудите къде да поставите вътрешни връзки.

Изкушаващо е да бъдете мързеливи и да ги добавите в края на статията: „За още страхотни статии, щракнете тук!“

Препоръчваме Ви да  не прави това Или поне не правете просто така, по този начин.

По-добре е да потърсите в статията места, където темата се дублира. Това са логичните точки за създаване на вътрешна връзка. Например, можете да добавите връзки, за да дефинирате сложни термини или да обясните свързана тема.

Разгледайте вътрешните връзки като насока, която подобрява разбирането на темата от читателя.

Слагайте само dofolow линкове

Не добавяйте етикет nofollow към вътрешни връзки. Тагът nofollow не влияе върху класирането на сайта в търсачките.

Освен това Google не предава PageRank или anchor текст на nofollow връзки. Той дори не ги подминава.

Въпреки че някои данни от Ahrefs показват, че nofollow връзките могат да бъдат полезни външно, няма причина да ги използвате във вашата стратегия за свързване.

Връзка към страници с висока реализация

Има ли страници на вашия сайт, които превръщат посетителите в купувачи по-добре от други страници?

Ако е така, то поставете нови връзки към тези страници.

Някои статии в нашия сайт имат супер високи проценти на реализация. Съдържанието е интересно и призивите за действие са толкова ефективни, че читателите се обръщат масово.

Ние винаги поставяме вътрешни връзки към тези страници, поне го правим с приоритет.

Тук вътрешните връзки имат повече от просто SEO стойност. Това също може да има значение за приходите на компанията. Колкото повече посетители доведете до страница с висока реализация, толкова повече реализации ще получите.

Обмислете навигацията на сайта и информационната архитектура

Навигацията в уебсайта и вътрешните връзки вървят ръка за ръка.

Вътрешните връзки определят архитектурата и йерархията на сайта, създавайки фунии, които насочват потребителите през сайта.

В резултат на това те влияят на потребителското изживяване на сайта и това ще повлияе колко дълго хората остават на страниците и колко често се връщат.

Когато разработвате своята вътрешна стратегия за свързване, помислете за най-важното съдържание на вашия сайт и как го популяризирате.

Ако имате основно съдържание, към което искате да привлечете повече внимание, дайте повече вътрешни връзки към него.

Създайте много съдържание
Най-добрият начин да имате здрава структура на вътрешните връзкиー е да имате много вътрешни страници (sitelinks).

Когато създадете много съдържание, ще имате много статии, към които да се свържете. Колкото повече връзки към повече статии, толкова по-добра ще бъде вашата вътрешна стратегия за свързване.

Запомнете: наличието на голям брой уеб страници не означава ефективна стратегия за свързване.

Докато вътрешните връзки са важни за навигацията в сайта, повтарящите се връзки към вашата начална страница няма да повлияят на вашето SEO класиране.

Вместо това напишете съдържание за блог или създайте целеви страници със забележително съдържание.

Каквато и да е вашата стратегия, прилагайте я добре и често.

Вътрешни линкове

Техники за вътрешно свързване, които трябва да избягвате

След като вече знаете как да използвате правилно вътрешните връзки, нека да разгледаме някои трикове, които да избягвате.

Добавянето на твърде много връзки към вашето съдържание може да навреди на класирането. Не забравяйте, че Google не обхожда страници с повече от 150 връзки. Също така е важно да се отбележи, че връзките в горния, долния колонтитул и менюто са включени в общия брой връзки на страницата.

Не прекалявайте!

Твърде много ключови думи в anchor текст е друга техника за свързване, която трябва да избягвате. Тази тактика на „черна шапка“ беше популярна в миналото, защото оптимизаторите смятаха, че ще подобри шансовете за класиране.

В наши дни алгоритмите за разширено търсене наказват прекомерните ключови думи в анкор текста. Така че не го прави.

Трябва също да избягвате използването на вътрешни връзки в заглавния текст. Връзките в заглавките предупреждават роботите на Google за спам и могат да повлияят отрицателно на SEO.

И накрая, не забравяйте да проверите всичките си вътрешни връзки, преди да ги публикувате. Неработещите връзки не прехвърлят тежест и сигнализират на Google, че сайтът е с лошо качество.

Чеклист за вътрешно линкване

За улеснена работа Ви споделяме Чеклист, чрез който да анализирате Вашите вътрешни линкове:

 • Създайте контролен списък за работа с вътрешни връзки
 • Коригирайте повредени и пренасочвайте вътрешни връзки.
 • Не губете време за атрибута „nofollow“.
 • Използвайте подходящи и полезни връзки.
 • Не се фокусирайте върху количеството.
 • Свържете нови и стари страници заедно.
 • Добавяне на  анкър  текст към вътрешни връзки, при които липсва.
 • Използвайте различни анкъри.

Ето, че дойде времето и за финални думи на статията

Вътрешните връзки са неразделна част от SEO оптимизацията и структурата на сайта като цяло. При определени условия те могат не само да подобрят поведенческите фактори на страницата, но и да помогнат за популяризиране на сайта при търсене.

Проверете въздействието на свързването върху вашите сайтове, анализирайте и бъдете разумни!

Източник: Висео ком

Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment