Как да изберем точната мивка за баня?

Строителство

Как да изберем мивка за баня: фактори, които отличават мебелите за баня с древен стил, от модерните, актуални и фютуристични…

Не толкова отдавна, в младостта ни, мивката за баня беше базов модел, нямаше избор. Но сега времената се промениха и днес класическата мивка за баня е заменена от изящни продукти на чуждестранни и местни производители, които могат да задоволят и най-необичайните фантазии.

Разновидности на ВиК инсталации за бани
Има огромен брой мивки, специално проектирани за използване в банята.

Критерий 1 – По външен вид и начин на монтаж


Един от най-важните критерии, по които обикновено се избират мивки, е дизайнът. Естествено, всеки иска банята му да изглежда привлекателно и органично. Следователно ще бъде правилно, ако започнем описанието си с това:

Мивки със стенен монтаж

Напоследък според мен този тип ВиК инсталации се използва доста често. Обикновено се използват прости серийни опции, но има и дизайнерски разработки, чиято форма, цвят и размери са напълно уникални. Мивката винаги е част от интериора, но страните й се издигат над нивото на плота, предпазвайки последния от разрушителното въздействие на водата.

Вградени мивки

Вграден умивалник. ВиК инсталация, която също обикновено е част от интериор или мебел. Обикновено се монтира под плота и не се издига над него.

Мивката е напълно невидима, а излишната вода, която се натрупва на повърхността, може лесно да се изчетка. Благодарение на тази функция грижата за вградения умивалник е значително опростена.

Тази мивка е много трудна за инсталиране. Трябва да го направите сами или да поръчате плот, който отговаря точно на размера на водопроводното устройство. Освен това самият плот трябва да бъде направен от материали, които понасят директен контакт с течността, тъй като водата постоянно ще попада на повърхността.

Мивка за баня на пиедестал

Това е прочутото „лале“. Изводът е, че умивалникът е прикрепен към стената, а под него е монтиран шкаф, в който е добре да се скрият водопроводните елементи и сифона.

Мивките от този дизайн са идеални за класически бани, както и в случаите, когато комуналните услуги не са скрити в стената.

Недостатъкът на това решение, както и в предишния случай, е липсата на място за съхранение на козметика. Освен това, поради факта, че шкафът е на пода, е трудно да се поддържа чистота в близост до него. Особено на мястото между стената и задната част на крака на умивалника, тъй като там достъпът е много труден.

Мивка за баня с пиедестал често се монтира на места, предназначени за временно пребиваване, тъй като монтажът му е много лесен, а цената за такива продукти е минимална.

Полувградена мивка. Комбиниран дизайн.

Умивалникът се врязва в плота по такъв начин, че да стърчи на няколко десетки сантиметра от ръба на плота. Под плота се образува пространство, което обикновено се използва за монтиране на нощни шкафчета или шкафове. Да, и на самия плот можете да съхранявате хигиенни предмети.

Предимството на този дизайн е, че можете да се наведете над мивката без никакво усилие, докато миете. В този случай коленете ви няма да се опират във вратите на шкафа.

Недостатъкът на умивалника с полу вдлъбнатина е, че достъпът до зоната за съхранение е труден. Навеждайки се за сапун или шампоан на рафта, ще опряте челото си в ръба на мивката, стърчащ от плота.

Плосък умивалник.

Този тип санитарен фаянс е подходящ за високотехнологични бани и други подобни. Външно това е тънък и тесен плот, в който има малка вдлъбнатина за събиране на вода.

Мивка тип купа

В допълнение към отличния външен вид, умивалникът с форма на купа има отлична функционалност. Ако желаете, можете дори да съберете достатъчно вода там.

Недостатъкът на решението е високата монтажна височина. Ако плотът е монтиран на обичайното си ниво, горният изрез на мивката ще бъде твърде висок за удобно използване от деца и хора с малък ръст. Проблемът може да бъде разрешен или чрез спускане на плота, или чрез промяна на дизайна на мивката.

Мивка на шкафа

Гласическа визия, пир която мивката лежи върку шкаф, който често може да се намери във водопроводните магазини. Дизайнът на такъв умивалник е шкаф, върху който е поставена мивка отгоре. Освен това горната част на шкафа повтаря конфигурацията на долната част на умивалника, за да улесни монтажа.

Тази опция е подходяща за икономичен ремонт, когато трябва да обзаведете баня с минимални усилия и пари.

Мивката в този случай частично заема самия шкаф, което намалява пространството за съхранение на козметика и перилни препарати.

Естествено, този списък по дефиниция не може да бъде изчерпателен, тъй като производителите непрекъснато работят за разширяване на асортимента на своите продукти. Но именно тези типове мивки са най-популярни у нас, в Бъглария.

Критерий 2 – По материал


Най-популярната сред потребителите е керамичната мивка. Има две разновидности: фаянсови и порцеланови мивки. Изработени са от глина по специални технологии, които не виждам нужда да описвам.

Също така сред тези две винаги предпочитаме порцелан, въпреки че е доста по-скъп. Порцелановата мивка се подлага на продължително високотемпературно изпичане, поради което придобива по-плътна структура. Глазурата на такъв продукт не е покрита с пукнатини и има по-гладка повърхност, която не улавя мръсотия.

Недостатъците и на двете решения са голямото тегло и крехкостта. Необходимо е да се погрижите за надеждното закрепване и да бъдете внимателни по време на монтажа.

Критерий 3 – По размер


Геометричните параметри на умивалника се избират чисто индивидуално, като се вземат предвид вашите нужди, както и размерите на помещението и наличието на допълнително обзавеждане или домакински уреди в него.

Критерий 4 – Форма


Що се отнася до формата на мивката за баня, тук производителите едва ли ще успеят да измислят нещо, което не се вписва в рамките на науката за геометрията. Аз лично попаднах на следните опции:

  • квадратна мивка;
  • кръгла мивка;
  • овална мивка;
  • правоъгълна мивка.

Критерий 5 – По цвят


Преди това въпросът за избора на цвят не беше повдигнат и всички мивки за баня бяха произведени в бяло. Въпреки това, сега често можете да намерите цветови опции, които помагат за разнообразяване на интериора на банята.

Критерий 6 – по производител

У нас в България се предлагат мивки на популярни производители, за които сме сигурни, че сте чували.

За финал Ви представяме няколко експресин съвета за избор на мивка за баня


В заключение искаме да дадем няколко съвета, които може да са очевидни за мнозина, но ще ви помогнат да изберете модел, който е по-подходящ от другите във вашия случай:

Стилът на мивката и другите водопроводни инсталации в банята трябва да се комбинират. По-добре е да закупите мивка, вана, тоалетна, биде от същата колекция и същия цвят.
Размерите на мивката трябва да се съчетават с размера на банята. Ако последният е твърде малък, съветвам ви да обърнете внимание на ъгловите умивалници.
Не купувайте продукти без дупка за преливане. Ще ви спаси неведнъж, но повече – съседите ви – от наводнението.
Когато купувате смесител, обърнете внимание дали ще пасне на вашата мивка. Понякога мивките имат конструктивни характеристики, които не позволяват завинтване на една или друга версия на смесителя.
В противен случай можете спокойно да се ръководите от собственото си чувство за красота.

Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment