Модерни строителни технологии

Строителството е един от клоновете на гражданското инженерство, който се занимава пряко с обикновените хора, тъй като всеки иска да има красиви жилища. Сгради се строят от много отдавна в историята, но разликата е в технологията, тъй като ранните сгради са били прости и само за целите на подслон. С течение на времето се появиха революционни промени и в строителството и всичко това се дължи на технологията, която може да се определи като практическо използване на натрупаните знания. В началото сградите са били направени от камъни и кал, но напоследък изграждаме сгради, използвайки различни видове материали, включително камък, дървен материал, бетон, метали, стъкло и др.

Видове строителни технологии

Строителната индустрия включва широка гама от конструкции, подходящи за всички класи на обществото. Търговско строителство, домашно строителство, промишлено строителство, тежки или граждански конструкции са няколко примера, които сега показват шедьоври на строителни технологии. Всеки от тях изисква различни технологични обработки. За домашно строителство обикновено се предпочитат прости технологични методи и се използват предимно често достъпни материали. Това са предимно нискобюджетни проекти и също са краткосрочни. В търговското строителство основната грижа е инфраструктурата, която е отговорна за здравината и живота на проекта. Те се стартират предимно от държавни агенции. Тези проекти изискват най-новите строителни технологии, оборудване и материали.

Ролята на технологиите в строителния дизайн

С течение на времето строителната индустрия премина през напредък. Един от тях е акцентът върху проектирането на сгради преди практическото изграждане на тези сгради. Напредъкът в технологиите въведе успешни техники за изграждане на здрави и дълготрайни сгради. Развитието в областта на ИТ се превърна в основен източник на най-новите дизайнерски подходи в строителните технологии. Информационното моделиране на сгради (BIM) е една от тези компютъризирани системи, които улесняват редовното събиране на информация за сгради в процес на изграждане. Тази система значително подобрява комуникацията между инженерите и дизайнерите, които работят по проекта. Компютърно подпомогнато проектиране помага при проектирането на безупречни сгради, тъй като чрез компютърни симулации проблемите могат да бъдат намерени и решени преди физическото изграждане на сгради.

Иновации в строителните технологии

Технологичният прогрес въведе много иновации в областта на строителната индустрия. Има огромна разлика между новите и старите строителни методи. Използването на най-новите машини си проправи път през гражданското строителство. Повечето от строителните части, като стълбове, покриви и бетонни блокове, се предлагат в готови форми, които значително ускоряват строителния процес. Използването на предварително напрегнати бетонни връзки и греди укрепва сградите заедно с бързата конструкция.

Зелено строителство

Зелената революция също оказва влияние върху тази индустрия. Глобалното движение за спасяване на природната среда създаде най-новата концепция. Това означава, че при изграждането на сгради естествената среда не трябва да се разваля и материалите, използвани за строителство, трябва да бъдат екологични. Тази концепция трябва да се приложи към всички видове строителство, включително битово, както и търговско строителство. Зеленото строителство всъщност е екологична строителна система, която следва разпоредбите, които са създадени, за да спасят околната среда на нашата планета.

LEED

Най-новият подход в строителните технологии е LEED (Leadership in Energy and Environment Design). Въвежда се и мониторинг на нивото на зелено строителство в бранша. Той гарантира качеството и проверява екологичния начин на строителство. Работи и за търсене и въвеждане на материали за зелено строителство. Освен това, той също така обръща внимание на всички свързани аспекти и го наблюдава внимателно, за да направи целия процес екологичен, като поддържа баланс в енергийното ниво на системата.

Плочи от стиропор

Тази технология се практикува за масово през последното десетилетие. Тази технология осигурява добра устойчивост на термична конвекция, която помага при създаването на домове с контролирана топлина. Панелите от стиропор всъщност са EPS пяна, която е запечатана между стоманени листове за здравина и тази пяна работи като термичен резистор. Той не само има устойчивост на топлина, но също така има капацитет да издържи на вятър със скорост до 140 mph. Това го прави благоприятен в районите, насочени към урагана. Тъй като ламинира пяната в стоманени листове, това я прави по-безопасна от термити, тъй като те не могат да нахлуят в стоманени листове. Устойчивостта и здравината на стиропора правят сградите дълготрайни и по-чисти от сградите, построени с други материали. Използването на нови технологии в строителството създава удобни жилищни и бизнес сгради.

Неограничени PT плочи

Несвързаните PT плочи се използват в строителната индустрия отдавна и са доказали своята полза. Те са достъпни за изграждане на модерни сгради и също така се считат за надеждни за тяхното качество и здравина. Техните стоманени нишки са смазани добре, за да устоят на ръждясване, което увеличава възрастта им. Несвързаните PT плочи са леки и гъвкави поради малката дебелина на несвързаното им сухожилие. Поради тази причина несвързаните PT плочи са в състояние да използват най-добре пълната здравина на бетонната плоча. Те се използват успешно на различни места като покриви, тротоари и дори в кръгли резервоари за вода. Трябва да имате предвид едно нещо, когато ги купувате, никога не прави компромис с качеството им.
Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment