Кучета порода Померан – Любопитни факти

Интернет

Породата кучета Померан, също известна като „померански шпиц“, е една от най-прелюбимите и популярни породи кучета. С изключително сладкото си излъчване и пухкава козина, пумераните не привличат само вниманието на собствениците, но и на всички, с които идват в контакт. В тази статия ще ви представим някои любопитни факти за кучетата порода Померан.

Произход и история: Помераните произхождат от региона на Померания, който се намира между Полша и Германия. Те са именувани по името на тази област. В миналото, пумераните бяха по-големи кучета, използвани за пастирска работа. През 19 век, по време на правлението на английската кралица Виктория, породата бива отглеждана и отгледана с цел получаване на по-малък размер и по-обемна козина.

Малка големина: Помераните са известни със своята малка големина. Възрастните особини обикновено достигат височина от около 20 см и тегло между 1,5 и 3 кг. Въпреки тяхната компактна структура, пумераните излъчват изключителна енергия и жизненост.

Разнообразие от цветове: Козината на пумераните е изключително пухкава и се предлага в голямо разнообразие от цветове. Те могат да бъдат бели, черни, кремави, ръждясали, оранжеви и има много други комбинации. Тази разнообразност прави всяко куче порода Померан уникално.

Характер и личност: Пумераните са известни със своята жизнерадостна и любвеобилна личност. Те са умни и лесно се обучават, което ги прави отлични домашни любимци. Пумераните се свързват тясно със своите собственици и обичат да бъдат в центъра на вниманието. Въпреки това, поради тяхната енергичност, понякога могат да бъдат упорити.

Защитници и лаячи: Въпреки своята малка големина, пумераните са отлични защитници и често лаят, за да предупредят за потенциална заплаха. Те са бдителни и внимателни към околната среда и обикновено лаят, когато има нещо необичайно.

Игриви и активни: Пумераните са изключително игриви и активни. Те обичат да се забавляват с играчки и да бъдат включени в различни дейности. Въпреки малката си големина, те имат много енергия и се нуждаят от редовно физическо упражнение и игра, за да бъдат здрави и щастливи.

Лесна грижа за козината: Въпреки изглеждащата си пухкава козина, грижата за нея не е толкова сложна. Пумераните имат двойно покритие от козина с дълъг външен слой и плътен подпокрив. Те не проливат много, но имат периоди на пролетно и есенно линеене, когато сменят козината си. Редовната груминг и четка с мека четка помагат да се поддържа козината им чиста и здрава.

Дълголетие: Пумераните обикновено живеят доста дълго време. С правилна грижа и подходящо хранене, те могат да достигнат възраст от 12 до 16 години. Това означава, че пумеранът може да бъде ваш верен приятел и компаньон за дълго време.

Популярността на породата: Помераните са изключително популярни като домашни любимци във много страни по света. Тяхната сладка визия и приятелска натура ги правят привлекателни за много хора. Те са често срещани в различни филми, реклами и социални медии, което допринася за тяхната популярност.

Здравословни предизвикателства: Въпреки че пумераните са общо взето здрави кучета, някои породни проблеми могат да се появят. Някои от тях включват проблеми със сърцето, пателарна луксация (изкълчване на коляното), проблеми с очите и зъбите. Редовни посещения при ветеринарен лекар и подходяща грижа могат да помогнат да се предотвратят и управляват тези здравословни предизвикателства.

Пумеранските кучета са не само красиви и пухкави, но и разигравени и весели приятели. Техните малки размери ги правят подходящи за живеене както в големи градове, така и в по-малки жилища. Ако сте готови да се грижите за тях и да им предоставите достатъчно внимание и любов, пумераните ще ви наградят с безкрайна преданост и радост.

Снимки: Много Мило ком

Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment