Какво е дигитален маркетинг?

Дигитален маркетинг Дигитален маркетинг

Какво е дигитален маркетинг?


Дигиталният или интернет маркетинг е средство за комуникация с потребителя, което се осъществява чрез специални дигитални канали, като: смартфони, компютри, таблети, телевизия, радио, цифрови екрани. Освен това дигиталният маркетинг е въплътен в офлайн канали под формата на връзки към електронни ресурси и QR кодове.

Дигиталният маркетинг включва персонализиран подход, което означава, че трябва да имате представа за нуждите, предпочитанията, интересите и други данни на вашия потенциален клиент.
Целият процес на изграждане на рекламна кампания в Интернет може да се изрази в пет основни етапа, които трябва да вземете предвид, а именно:

 • Определете целите на вашата цифрова рекламна кампания (увеличете продажбите, привлечете потребители, вземете данни и т.н.), разработете стратегия;
 • Изберете канали за разпространение на съобщението;
 • Формулирайте комуникационно съобщение, представете го във форма, съответстваща на избраните канали;
 • Стартиране на рекламна кампания;
 • Редовно следете и анализирайте рекламната кампания, коригирайте при необходимост.

В допълнение, дигиталният маркетинг, въпреки разнообразието от канали за разпространение, е за предпочитане за привличане на активни интернет потребители.

Друга особеност на дигиталния маркетинг е неговата информационна насоченост. Следователно, ако целта ви е само продажби, тогава дигиталния маркетинг не е за вас. Но от друга страна, дигиталните технологии ще свършат чудесна работа за повишаване на осведомеността за вашата марка и предоставяне на информация за продукта на потребителя.

Видове дигитален маркетинг

SEO – оптимизация на сайтове за търсачки

В нашият списък с услуги, касаещи Дигитален маркетинг, първо място намира именно SEO оптимизация, като комплекс от задачи.

Причините – много, а именно: Огромно доверие на потребителите, когато попаднат в даден сайт от органичните резултати на Google, огромната тежсет, която остава във времето, както и не толкова скъпата услуга, стига да попаднете на коректна компания.

Контекстна реклама

Контекстната реклама е изключително мощна, тъй като продава. При това в огромни количества.

Под контекстна реклама се има предвид рекламата, предназначена за конкретна, целева аудитория. Например, ако Вашият сайт е предназначен за продукти, изработени ръчно, то определено приоритет ще Ви бъдат клиентите, търсеи подаръци, бижута за подарък, сувенири, или с други думи, предимно дами, на възраст от 18 до 55 години. Контекстната реклама е тази реклама, предназначена към хора с интереси, сходни на Вашите.

По този начин рекламните послания достигат до хората, търсещи продукти или услуги, които Вие предлагате.

QR кодове

Самият случай, когато външната реклама не е в състояние да побере огромно количество информация и потребителят трябва да бъде прехвърлен онлайн, като същевременно предлага някакъв бонус. Призивите за използване на кода са формулирани възможно най-ясно: „сканирайте и получете отстъпка“, „сканирайте и разберете“. Например билборд на магистрала „Струма“, с послание и QR код, което изглежда по следния начин: Ако търсите изгодна SEO оптимизация, санирайте QR кода от смартфона си, за да получите персонална оферта. Тук е мястото да добавим и съвременните дигитални визитки, които позволяват, чрез отдалечено сканиране, да се появят всички профили в социалните мрежи.

Банерна реклама

В тази статия можете да видите повечето познати видове маркетинг, които се използват у нас, в България!

Стратегии за дигитален маркетинг


Ако решите да приложите дигитален маркетинг във вашия бизнес, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да разработите стратегия. За да ви улесним, ще ви представим стъпка по стъпка алгоритъм за компилирането му, след което ще дадем пример.

 • Разработете целите на вашата цифрова рекламна кампания. Те трябва да бъдат дигитализирани, тоест представени като конкретни числени стойности. Например, увеличете трафика на уебсайта с 40%.
 • Определете целевата аудитория на рекламната кампания. Тя трябва да съответства на целевата аудитория на продукта, който рекламирате.
 • Определете конкурентното предимство на продукта, който ще рекламирате (или на компанията като цяло). Ще трябва да ги изразите в комуникационното съобщение.
 • Изберете каналите за разпространение на комуникационното съобщение. Препоръчваме да изберете няколко канала.
 • Разработете комуникационно послание, както и неговия дизайн, съответстващ на избраните канали.
 • Изчислете бюджета и задайте срокове.
 • Помислете за показатели за измерване на ефективността за всеки канал.
 • Контрол, анализ на резултатите и коригиране при необходимост;

Пример. Представете си, че притежаваме онлайн магазин, където предлагаме продукти за грижа за косата. Магазинът се намира в София и продаваме само в София. Наскоро пуснахме нов продукт – малинов шампоан против пърхот и искаме да информираме целевата аудитория за новия продукт чрез дигитален маркетинг. Цената на шампоана е 6 лв. за 200 мл.

Цел: да се предаде информация за новия продукт на 60% от целевата аудитория;
Целева аудитория: посетители на нашия онлайн магазин, живеещи в София, на възраст от 20 до 55 години със суха коса и пърхот, ниво на доход от 2 хиляди лева на месец;
Конкурентно предимство: естествен състав, ефектът от приложението, потвърден от експерти, оригинална опаковка, необичаен богат аромат на малина.
Канали: контекстна реклама и имейл маркетинг;
Комуникационно съобщение.

За контекстна реклама: Нов шампоан ще ви спаси от пърхота веднъж завинаги! Като бонус ще получите флиртуващ аромат на малина върху косата си и оригинална бутилка.

За изпращане по имейл: Добър ден! Радваме се да ви съобщим, че в нашия магазин се появи флиртуваща новост – малинов шампоан против пърхот. След това трябва да предоставите информация от експерт за ползите от шампоана.

Определя се бюджет и се действа, а след месец – предстои измерване на ефективността.

W-SEO.com – Оптимизация на сайтове, уеб дизайн, редизайн, техническа поддръжка и интернет реклама

Дигитални агенции

Последната точка, това са са дигиталните агенции. В сравнение с обикновените рекламни агенции, услугите на дигиталните агенции са за популяризиране на продукти в интернет или с помощта на мрежата и високите технологии.

Услугите на цифровите агенции включват:

 • Разработка и поддръжка на уебсайтове;
 • Популяризиране в блогове, групи в социалните мрежи и други тематични сайтове;
 • Провеждане на рекламна кампания в интернет;
 • Провеждане на други събития с използване на високи технологии и Интернет. Например провеждане на състезание в търговски център на базата на мобилно приложение.

Източник: https://digitalenmarketing.com/

Оцени статията
Рекламна агенция
Add a comment